00 Landschap, flora, diversen
04 Niet beïnvloede dieren
Handa, Noordwest Schotland
Papegaaiduikers
Op het eiland Handa is één plek waar je Papegaaiduikers tussen bloeiend Engels gras kunt fotograferen, althans dat was zo in het jaar 2009. In 2018 was deze plek helaas voor het publiek afgesloten omdat de populatie van de Papegaaiduiker steeds meer achteruit gaat. De belangrijkste oorzaak hiervoor is de opwarming van het klimaat. Hoe warmer het zeewater, hoe minder zuurstof, hoe minder plankton, hoe minder vis, hoe minder zandspiering, het hoofdvoedsel van de papegaaiduiker.
- Aperture: f/10.0
- Copyright: © 2009 Leo Vogelenzang
- Camera: Canon EOS 40D
- Credit: Leo Vgelenzang
- Shutter speed: 1/320s
- ISO: 200
- Taken: 04 June, 2009
- Exposure bias: -1/3EV
- Flash fired: No
- Focal length: 215/1mm
Reacties
Mooie opname van deze prachtige vogels die ook wel clown van de zee genoemd word Leo. Het gaat niet best met ze lees ik, als ik het goed begrijp krijgen de fotografen de schuld terwijl de oorzaken elders liggen. dat zie en hoor je vaak. De foto van de Puffins tussen de bloemetjes vind ik echt super, een hele mooie bijdrage aan het thema van de maand!
De fotografen krijgen in dit geval gelukkig niet de schuld maar men wil de nog resterende Papegaaiduikers zo veel mogelijk rust geven. Zeevogels doen vaak niet zo moeilijk. Als je ze voorzichtig benadert en rustig de tijd neemt, kun je ze tenslotte bijna een hand geven. Behalve de opwarming van het klimaat speelt ook nog een rol de overbevissing van zandspiering voor de productie van vismeel, waardoor voor alle zeevogels voedseltekorten kunnen ontstaan.
Mooi kleurrijk beeld